In deel 1 van de blogserie hebben we besproken wat Business Intelligence is en waarom je het als bedrijf nodig hebt. Ontdek in deel 2 van de blogserie hoe je begint met BI.

 

In de vorige blog heb je geleerd dat je door middel van Business Intelligence grote hoeveelheden data kan omzetten in bruikbare informatie. Zodat jij met deze data optimaal inzicht krijgt in je bedrijf en zodat je beslissingen kunt nemen op basis van die data.

Maar hoe begin je dan met Business Intelligence?

Niet elke organisatie heeft de kennis en kunde in huis om te beginnen met Business Intelligence. De ene organisatie zal dit als een intern project oppakken, terwijl een andere organisatie dit oppakt met een Business Intelligence partner. De stappen die je doorloopt blijven hetzelfde.

 

Bepaal je doel

Eerst bepaal je het doel van je organisatie en bespreek je wensen en behoeftes. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je geautomatiseerde informatie of rapportages wilt voor jouw team. Zodat je niet meer handmatige data uit systemen hoeft te halen. Met als resultaat dat je realtime inzicht hebt, informatie is altijd juist, compleet en tijdig voor handen.

Een datawarehouse opzetten

De volgende stap is het opzetten van een datawarehouse. Dit is een soort grote bak met alle data van jouw organisatie. Data is afkomstig uit verschillende bronnen, denk hierbij aan bijvoorbeeld salarisadministratie, urenregistratie of planning. Deze data wordt dagelijks opgehaald en overgezet naar het datawarehouse.

Binnen het datawarehouse wordt alle data vanuit de verschillende bronnen omgezet naar gestructureerde informatie. Zo wordt bijvoorbeeld je personeelsplaning gekoppeld aan de te verwachten productie. Vervolgens kan deze informatie verder gecombineerd en geanalyseerd worden, zodat hier KPI’s ontstaan waarop je stuurt. Om dit te kunnen combineren en presenteren wordt gebruik gemaakt van Business Intelligence tools. Op je dashboard zie je precies of je personeelsinzet aansluit of dat je meer of minder personeel moet inplannen.

Zo kun je altijd compleet, tijdig en juist rapporteren.

 

Van onderbuik naar onderbouwing

De stap om goed te beginnen met Business Intelligence is groot. Daarom raden wij altijd aan om dit samen met een Business Intelligence partner te doen. De specialisten van CPMFactory ondersteunen en adviseren, zodat je klaar bent voor de toekomst. Bekijk hier onze werkwijze.

Wil je meer weten over de theorie van de verschillende stappen die een organisatie doorloopt om alles uit data te halen? Lees hier de blogserie over Data Analytics.

 

CPMLive